30. května 2011

Prohlášení solidarity WFDY s bojem španělské mládeže

Světová federace demokratické mládeže (WFDY) důrazně odsuzuje násilné represe prováděné policejními orgány provincie Katalánska proti mladým lidem tábořícím na protest proti vládní politice a za práva mládeže v centru Barcelony.

Jak je všeobecně známo, v průběhu minulého týdne, španělští mladí lidé (spolu s dalšími vrstvami hnutí španělských pracujících) pobývali utábořeni na náměstích po celé zemi. Ač pocházejí z různých prostředí a mají široce zaměřené cíle, je pro nás důležité zdůraznit, že přetrvávající boje těchto tisíců mladých lidí mají obecně pokrokový obsah: proti nejistotě a nezaměstnanosti, za řešení, které jako první klade dělníky a mládež a nikoliv banky a ekonomické skupiny, jak to bylo prováděno vládnoucími třídami v posledních desetiletích, a tím svým způsobem zpochybňují základy vládnoucího ekonomického a politického systému a samy jeho principy.

Represe, kterou trpí španělští mladí lidé v Barceloně - kde si vyžádala 121 zraněných - a v Lleidě, je znamením, že systém se nedokáže dobře vypořádat s protesty a zápasy a je připraven k použití jakýchkoli prostředků k jejich zastavení, jakmile ty poklidné se ukáží být nedostatečnými nebo neúčinnými. Tato represe je pokusem zastavit prohlubování politické povahy hnutí a jeho rozšiřovaní mimo tábory do dalších oblastí.

WFDY podporuje španělské mladé lidi ve vytrvání v jejich dalším zápase a jeho dovedení ještě dál tak, aby byl organizován a politizován na úroveň schopnou splnit skutečná očekávání a potřeby všech španělských mladých lidí.